TOKO

L-UKKin riveissä toimii pieni mutta sitäkin tehokkaampi TOKO-porukka. Pyrimme järjestämään kisoja ja koulutuksia tarpeen mukaan. TOKOn harrastajille on oma vapaavuoro kentällä.

Tottelevaisuuskoulutuksen (toko) tavoitteena on opettaa koiralle asiallista ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle koiran käsittelytaitoja. Tottelevaisuuskokeissa (eli toko-kokeissa) testataan koulutuksen tasoa eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä ja koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa, saadaan tietoa koirien oppimiskyvystä sekä tarjotaan koirakolle harrastusmahdollisuus. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevaisuus kuuluu jokaiselle koiralle ja se luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle.

Ketkä saavat osalllistua toko-kokeeseen?
Tottelevaisuuskokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat.

Koetoiminta
Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen 1-palkinnon jälkeen. Koira saa koulutustunnuksen tietystä luokasta, kun se on saavuttanut siinä kolme 1-palkintoa ja esimerkiksi alokasluokan koulutustunnus on TK1.

Tottelevaisuudessa järjestetään tavallisten kaikille avoimien kokeiden lisäksi kansainvälisiä tottelevaisuuskokeita, piirinmestaruuskokeita, tottelevaisuuden Suomen mestaruuskilpailut, Pohjoismaiden mestaruuskilpailu ja maailmanmestaruuskilpailu. Suomessa tokon taso on erittäin hyvä, mistä kertovat suuri harrastajamäärä ja hyvä menestys kansainvälisissä arvokilpailuissa.

Miten harrastus aloitetaan?
Yleensä koulutusryhmään pääsee mukaan, kun pennun rokotukset ovat kunnossa. Sitä ennen pennulle voi opettaa perusasioita, esim. luoksetuloa, kontaktia ohjaajaan, istumista ja mukana kulkemista. Taitojen karttuessa voi hakeutua kilpailullisia tavoitteita omaaviin ryhmiin ja sitä kautta mukaan koetoimintaan. Lisätietoja koiran kouluttamisesta saat koulutusvastaavalta (katso L-UKKin yhteystiedot).

***
Lähde Suomen Palveluskoiraliitto